aqnieuws.gifAquariumvereniging Aqua-Terra-Noord is leerzaam voor u

In ons clubblad het "Aqua Nieuws" komen een aantal terugkerende elementen voor. Naast een uitnodiging voor de aankomende clubavond komt de afgelopen clubavond aan bod. In een kort stukje wordt verslag gedaan van de dialezing of het besproken onderwerp. Elke maand wordt er ruimte gemaakt voor een ingezonden stuk. Dit kan over van alles gaan: tips, ervaringen, planten, vissen, etc. Ook worden er met regelmaat oproepen geplaatst voor tentoonstellingen en uitjes en wordt er verslag van de bakkenschouw gegeven. Verder worden bestuurlijke zaken in het blad gepubliceerd, evenals een Sprekersagenda.


Voor de Nieuwsbrief kan elk lid haar eigen ervaringen aanleveren en zo delen met de andere leden van de vereniging. De kopij voor het eerstvolgende "Aqua Nieuws" moet 3 weken voor de contactavond bij de redactie binnen zijn. Met bronvermelding is overname van artikelen toegestaan.


Redactieadres:
Secretaris Aqua Terra Noord
Una Corda 6
2925 BX Krimpen aan den IJssel.
secretaris@aquaterranoord.nl

E-mail:  redactie@aquaterranoord.nl

Reeds eerder zijn in ons clubblad onder meer de volgende stukjes geplaatst. Het is helaas onmogelijk alles op het internet aan te bieden. Alle uitgaven van het "Aqua-Nieuws" zijn nog wel te lezen in onze bibliotheek. De onderstaande stukjes geven een indruk van wat het "Aqua-Nieuws" te bieden heeft.Aqua-Nieuws

Een paar handige tips:

Het juist bewaren van uw meet-setjes.

Oplossen van een slakkenplaag.

Een paar ingezonden stukjes:

Het terrarium.

Het terrarium (deel 2).

Terug naar homepage.


1.  Het juist bewaren van uw meet-setjes

Wist U dat uw meetsetjes, voor de pH, Kh, DH, Nitriet, Nitraat, Fe. e.d. het beste kunt bewaren in de koelkast. Meestal zien we deze meetsetjes rondom het aquarium staan of onder in het kastje. ’s Winters zou dit nog wel gaan, maar in de zomer en vooral bij temperaturen die boven de 20°C liggen is uw meetset binnen de kortste keren waardeloos geworden (enkele maanden). In de koelkast blijven ze echter jarenlang goed.

Terug
3.  Het oplossen van een slakkenplaag.

Wilt u van een slakkenplaag verlost worden, schaf dan een Kogelvisje (bv. Tetraodon fluviatilis) aan. Hij weet wel raad met die ellende. Maar wat te doen na de plaag? Wat doet u dan met het Kogelvisje? Hij moet slakken en liefst niets anders. U kunt hem natuurlijk ook gaan bijvoeren met meelwormen of andere schaalachtige voedseldieren. 

Dit diertje heeft echter nog een probleem, want in de natuur zoekt hij op volwassen leeftijd het brakwater op en dat is voor ons nog een moeilijkheid erbij. Of u zoekt een nieuw kosthuis voor hem op of, en van die optie ben ik absoluut geen voorstander, het toilet. U kunt natuurlijk ook slakken gaan kweken, maar dit is echter het paard achter de wagen spannen.

Een andere oplossing is om een flink aantal zoetwatergarnaaltjes of Slangevisjes (Acoanthophthalmus kuhli) aan te schaffen. Deze beide diertjes weten wel raad met de slakjes. Kijk, ze zullen geen Ampularia  oppeuzelen, maar uw kleine Posthoorntjes en Puntslakjes gaan eraan. Bij deze aquariumbewoners geeft het na het slakkenopruimen geen voedselproblemen. Zij nemen genoegen met allerhande voedsel. Ze zijn verzot op Tabimin voedseltabletjes.

Terug

Het terrarium, geschreven door M. van Dijke (eerder geplaatst april 2002)

Toen de voorzitter, de heer Laanen, mij vroeg of ik een stukje over mijn terrarium wilde schrijven, moest ik daar toch even over nadenken. Ik ben geen schrijver en schrijf niet zoveel en zeker niet over het terrarium, maar goed ik zal het proberen.

Het terrarium is een meter lang, 55 cm breed en een meter hoog. Voor de binnenmaat gaat daar de lichtkap van 16 cm nog vanaf, maar dan hou je nog genoeg ruimte over om het goed te kunnen zien. Het terrarium is geheel wit en met zwarte banden afgezet. Het staat op een tafel en is ingebouwd. De totale hoogte vanaf de grond is een meter 68 cm, dus wel flink aan de maat.

Verlichting.

De verlichting bestaat uit negen TL-buizen van 36 Watt, kleur 84. De eerste lamp gaat om 8 uur aan en zo'n drie uur later branden alle lampen. Om 3 uur 's middags gaat de eerste weer uit, waarna met vaste tussenpozen de rest volgt en om 23.30 uur gaat de laatste lamp uit.

Achterwand.

De achterwand bestaat uit geperste kurkplaat of beter gezegd bestond daaruit. De geperste kurkplaat is me niet goed bevallen, omdat als het nat wordt dan wordt het na een aantal jaren zacht en verpulvert het spul. Waarna de zaak in elkaar zakt en de glazen achterruit zichtbaar wordt. Dat is overigens ook het geval met varenwortel en dat kan de bedoeling toch niet zijn, tenslotte valt of staat je terrarium met je achterwand. Om van deze narigheid af te zijn heb ik zelf een achterwand gemaakt. Ik heb 5 hardhouten latten (2 x 2 cm) tegen de bestaande achterwand geplaatst. Deze heb ik stevig aangedrukt in de grond en tegen de oude achterwand, zodat ze goed vastzitten. In de houten latten heb ik haakjes geschroefd en daar heb ik geplastificeerd gaas aan gehangen. Ik dit in drie stukken voorzichtig in het terrarium aan de houten latjes aangebracht. Doordat er ook nog restanten van de oude achterwand zijn blijven zitten, zijn er ruimten ontstaan tussen het aangebrachte gaas en het glas van ongeveer 3 cm. Deze ruimte heb ik opgevuld met sphagnum en dit bevalt mij tot op heden goed.

Ik hoop dat deze constructie langer meegaat.

Het voordeel van deze constructie is dat ik nu houvast heb aan het gaas om mijn planten aan te bevestigen. Zelfs heb ik hier en daar het gaas weggeknipt en wat plantjes zonder potje in de ontstane gaten, met wat aarde, gezet. Deze plantjes groeien dus zo uit de wand. Houd er wel rekening mee dat doordat sphagnum weinig voeding bevat, je wel op tijd de plantjes in de wand moet bijmesten. Met een plantenspuitje gaat dat heel gemakkelijk. Je moet dat trouwens ook met de andere planten doen, want zonder voeding gaan de meeste planten dood. Wanneer je nu alsnog varenwortel wilt gebruiken, gaat dat gemakkelijk. Je kunt het aan het gaas vastzetten, of het gaas wat open knippen (niet te veel) en het in het sphagnum vastzetten. Met mos of andere plantjes kun het netjes afwerken.

Of deze achterwand nu de juiste is? Voorlopig groeit alles goed en dat is het belangrijkste. De tijd zal het leren!

3. Filter.

Onder het terrarium heb ik een biologisch filter aangebracht. Het is niet zo'n groot filter ongeveer 30 liter. Het water wordt via een pvc buis door middel van een pomp omhoog gebracht. Bovenaan de achterwand is de buis bevestigd en om de 10 cm heb ik in de buis een gaatje geboord om het water door te laten. De meeste van die gaatjes heb ik inmiddels alweer dichtgemaakt, omdat de achterwand veel te nat werd. Dat is voor moerasplanten wel goed, maar voor de meeste planten in mijn terrarium wel wat teveel van het goede was. Daarom heb ik nu minder gaatjes en zou het toch iets te droog worden, dan je beter iets bij spuiten met regen- of osmose-water. De pomp in mijn filter is een Eheim, met een capaciteit van 600 liter per uur, welke de wand nat houdt. Doordat het filter dag en nacht aan staat, heb ik maar weinig water voor de achterwand en de beplanting nodig. Aangezien ik de meeste gaatjes in de pvc buis heb dicht gemaakt, heb ik aan het einde van de buis nog water over waarmee ik een aardig watervalletje van gemaakt heb. Dit watervalletje geeft het terrarium een mooi levendig effect en als de beplanting er hier en daar overheen wil groeien is dat best een mooi gezicht.

In je fantasie waan je je dan in een klein oerwoud en als de kikkertjes er dan ook nog bij gaan zitten, en als de kikkertjes bovendien er ook nog een zangconcert bij gaan geven, wat wil je dan nog meer? Vooral 's avonds als er nog maar een paar lampjes branden, vind ik het heel mooi om er naar te kijken. Dan zie je ook dat watervalletje zo mooi glinsteren, alsof het volle maan is. Wanneer je dan niet alles vol plant, kun je daardoor diepte in je bak krijgen. Met donkere plekken naar de achterwand toe en met weinig verlichting ben je heel even in een andere wereld totdat de tijdklok het laatste lampje uit doet gaan en dan sta je weer in die ándere wereld. In het terrarium staat altijd ongeveer 5 cm water. Dat is makkelijk, want dan zie je bij het verversen dat het oude water goed wordt afgevoerd door de stroming van het water. Ik ververs ongeveer 30 liter per week. De eerste 20 liter zonder meststof en de volgende 10 liter met wat pokon of Asef, in vloeibare vorm, opgelost in het water. Ik gebruik hiervoor gewoon leidingwater en de planten doen het er goed bij en dat al heel wat jaren. Het is net zo als bij een aquarium: wekelijks ruim water verversen, dan kan het bijna niet misgaan.

Om het toch niet te koud te laten worden heb ik in het filter nog een verwarmingselement van 50 Watt aangebracht. Bedoeld om de ergste kou van het water te halen, hetgeen vooral in de winter misschien nodig kan zijn. Bij mij is hij bijna altijd aan, of het moet wel heel warm in de zomer zijn dan slaat hij pas af. Als de temperatuur van het water niet te laag is, groeit alles veel beter!

Terug

Het terrarium (deel 2), geschreven door M. van Dijke (eerder geplaatst juni 2002)

Correctie


Bij het overnemen van het artikel is een typefout geslopen en dat wil ik hierbij eerst rechtzetten: Het terrarium is niet een maar 2 meter lang. Dus 2 meter lang, 55 cm breed en een meter hoog.4. Luchtverplaatsing.


Om wat luchtverplaatsing in het terrarium te krijgen heb ik rechts in de lichtkap een ventilator met een niet te zware capaciteit aangebracht.
Deze zorgt voor verse lucht in het terrarium. Links in de lichtkap wordt de lucht dan weer afgezogen. Deze ventilatoren draaien dag en nacht, zodat er altijd voldoende frisse lucht in het terrarium is, wat erg belangrijk is voor plant en dier.
Dit is al jaren zo in gebruik.

5. Beneveling.


Om te voorkomen dat het in het terrarium te droog wordt, heb ik een nevelapparaat onder het terrarium geplaatst van het merk Boneco.
Vooral bovenin kan het behoorlijk warm en droog worden. Van deze aanschaf heb ik absoluut geen spijt. De planten zijn er je dankbaar voor en verschillende planten zijn er veel beter van gaan groeien.
Het apparaat staat op een tijdschakelaar en gaat om 23.30 uur aan en slaat om 02.30 uur weer af. Dan is alles flink nat en wit van de mist voor de verdere nacht. Verder blijft hij uit, hoewel de laatste tijd zet ik hem ook overdag nog een kwartiertje aan van 13.00 uur tot 13.15 uur om de ergste droogte boven in het terrarium tegen te gaan. Dit herhaal ik nog een keer om 15.30 uur, het ziet er dan veel frisser en natuurlijker uit.
De planten reageren er dus goed op en ook de tillandsia's bovenin blijven het goed doen met iets meer vocht. Het apparaat vul ik met osmosewater. Je kunt daar natuurlijk ook regenwater voor gebruiken wat beter is dan osmosewater, maar daar kan ik nogal moeilijk aankomen.
Voor in het aquarium dus vlak achter de voorruit ligt een voedingsbodem, waarop ongeveer 4 cm water staat. Deze strook van water is een paar centimeter breed en dat is makkelijk met het water verversen. Al het oude water loopt gemakkelijk weg naar het laagste punt en kan daar opgevangen worden. Hierdoor kan er nergens oud water blijven staan wat slecht is voor de planten.

6. De Lichtkap.

De lichtkap zelf is zeer eenvoudig. Deze bestaat uit 2 platen multiplex. De platen zijn aan de binnenkant wit gelakt en aan de buitenkant donkerbruin afgelakt (halfmat). De 2 platen sluiten niet de totale bovenkant af, maar laten aan de voorkant een kier van 5 cm en aan de achterkant een kier van 6 cm bestaan. Hierdoor kan het teveel aan warmte gemakkelijk ontsnappen.
Zoals ik reeds eerder vertelde bestaat de verlichting uit 9 TL-buizen van 36 watt kleur 84.
Hoe meer licht in het terrarium des te beter is de plantengroei, want vooral onderin het terrarium kan je al heel snel problemen ondervinden als gevolg van te weinig licht. Gelukkig heb ik daar geen last van en is de groei bij mij beneden in de bak ook goed en als er dan ook nog wat zon door de bak valt is dat mooi meegenomen en groeit het geheel nog beter.
Al heel snel kun je beginnen met het snoeien van de verschillende planten, want er zijn planten die het bijzonder goed doen. Verschillende Ficus-soorten en Hypestes-soorten kunnen zeer snel groeien (zeg maar woekeren) en vergeet vooral niet de H. leucocephala een klimop die je bijna ziet groeien. Ondanks het feit dat hij zo snel groeit is het wel een fijne contrastplant met die lichtgroene ronde blaadjes. Hij bloeit erg mooi met witte bloemen in de zomer en doet het prima zolang het maar niet te droog is.

7. De inrichting.

De inrichting is natuurlijk het leukst van het hele gebeuren.
Het beste is toch om eerst een tekening te maken, zodat je een beeld kunt krijgen hoe het er ongeveer uit moet komen te zien. Hier moet je wel ruim de tijd voor nemen, want later iets veranderen, vooral als het om zwaardere stukken hout gaat, is erg moeilijk.
Toen de tekening bij mij min of meer gelukt was en ik er tevreden mee was moest ik erop uit om de eikenhouten stobben, druiventakken en alles wat er verder bij hoort zien te bemachtigen. Dat viel nog niet eens mee, maar ik heb uiteindelijk een zaak in Amsterdam gevonden, die alles op terrariumgebied in huis heeft. Maar ook dan is het nog lang zoeken voordat je de juiste takken en hout voor het terrarium vind die naar je zin zijn. Dit was al een leuk werkje op zich en toen ik alles gevonden had wat ik wou hebben was het alles inladen en richting Rotterdam. Wanneer je dan thuis bent gekomen en je hebt alles uitgeladen en boven bij je nog lege terrarium hebt neergezet, dan krijg je er pas echt goed zin in om aan de slag te gaan.
Daar ben ik dan ook de volgende dag direct mee begonnen.
De geperste kurkplaatachterwand was er al met kit in vastgezet dus daar was ik al gelijk mee klaar (niet wetende dat ik daar later last mee zou krijgen wanneer deze nat wordt). Nu met de tekening erbij de zware eikenhouten stobben erin geplaatst op wat filtermateriaal (voor de veiligheid, je weet maar nooit).
Daarna nog wat druiventakken erbij geplaatst en het begon er een klein beetje op te lijken. Op de bodem heb ik een laag kleikorrels, die ook voor Hydrocultuur gebruikt worden, van ongeveer 4 cm gelegd. Daar overheen een flinke laag bladaarde met stukjes turf om de zaak luchtig te houden.

8. Beplanting.

En dan nu de plantjes. Dat zijn er enorm veel en teveel om ze op te noemen. Ik zal daarom wat plantjes behandelen, die het in mijn terrarium goed doen.

Om planten boven in het terrarium te houden is het moeilijkst, want daar is het behoorlijk warm.
De lichtgrijze Tillandsia's houden het bij mij daar wel uit, maar ik spuit de bladeren dagelijks nat. Het hart van de plant geef ik heel weinig water, want daar kan hij niet tegen oppassen dus.
De groene Tillandsia's zet ik wat lager waar ze het bij mij ook goed doen. De bladeren spuit ik af en toe ook nat, maar het hart van de plant ontzie ik. Beter iets te droog dan te nat vind ik bij deze plant.

De Tillandsia lindeniana groeit bij mij goed in de bak maar heeft nog niet gebloeid. Ik zet hem niet te nat, maar verder is het geen moeilijke plant.
Bromelia guzmania-lingulata heeft prachtige schutbladeren. Deze plant heeft bij mij al eens gebloeid en heeft vele nieuwe stekken gevormd. De oude plant sterft daarna af. De plant is een liefhebber van een vochtige warme atmosfeer en groeit bij mij zowel beneden als bijna boven in de bak goed en is gemakkelijk te houden.
Daarnaast zijn er veel Bromelia's die moeilijk tot bloei komen. Zo heb ik een tijd geleden eens gelezen over de appel en de zakmethode om deze tot bloei te brengen.
Het gaat als volgt:
Je neemt 2 rijpe appels, die gaan in een plastic zak en dat wordt over de Bromelia heen geplaatst en blijft er 4 dagen zo over heen zitten. Daarna wordt de zak eraf gehaald en na een week of 6 verschijnt er een bloeiwijze, als alles tenminste goed gaat. Ik had ook zo'n Bromelia, die maar niet wilde bloeien. Ik wilde hem nog een kans geven, hoewel ik niet erg in deze methode geloofde heb ik het toch maar geprobeerd.
In plaats van 2 hele appels heb ik die appels in 8 partjes gedeeld, waardoor het gewicht in de plastic zak wat in evenwicht was. De zak goed dicht gebonden en na 4 dagen er af gehaald en toen begon het wachten.
En inderdaad na een week of 6 begon zich een bloeiwijze te ontwikkelen en heeft hij zeker 2 maanden staan bloeien.
Dat is toch geweldig?

Wat is er nu nog mooier om je eigen Bromelia's in bloei te krijgen. Dit was dus het positieve resultaat van wat ze noemen de appel in de zak methode.
Het schijnt dat rijpe appels een gas produceert dat de bloei stimuleert. Of het bij alle Bromelia's werkt, dat weet ik niet maar het is altijd te proberen. De meeste Bromelia's zijn gemakkelijke planten. Bij mij doen ze het goed en passen zich goed in het terrarium aan.

Naast de Bromelia's zijn er ook de Cryptanthus-soorten.
Ze lijken wat op de Bromelia's, maar zijn wat kleiner. Ik heb er bijvoorbeeld de C. bromelioides tricolor met puntige gestreepte bladeren in de kleuren roze, wit en geelachtig. Ik heb er ook nog 2 andere soorten in staan, waarvan ik de naam niet weet. Ze hebben een klein wortelgestel, dus ze hebben maar weinig aarde nodig en het is daarom eigenlijk geen epifyt.
Zomers geef ik ze vrij veel water, maar 's winters houd ik ze droger. Het zijn mooie contrastrijke planten en gemakkelijk in onderhoud.
Een fijn plantje voor het terrarium is Fittonia argyroneura met wit geaderde bladeren. Ik heb ze niet te hoog in de bak staan. Ze houden van een vochtige warme atmosfeer en zij doen het bij mij prima.

Een ander fijn geslacht is de Peperomia, hiervan bestaan ruim 600 soorten. Ik heb er enige in de bak staan.
P. rotundifolia is een hangplant met kleine groene blaadjes. P. smaragd heeft grote bladeren van 6 cm breed, die in een punt uitlopen en dan zo'n 12 cm lang zijn ook deze plant heeft goed naar zijn zin in mijn bak. Daarnaast heb ik nog de P. caperata met diep donkergroen geplooide blaadjes, waarmee je mooie contrasten kunt maken.
Peperomia's hebben weinig water nodig. Bij mij staan ze vrij hoog in de bak, waar het droger en lichter is. Je mag geen water over de bladeren gieten, maar gewoon op de aarde en niet teveel.

Een ander fijn contrastrijk plantje is Pareskia aculeata, de loofcactus uit Centraal Zuid-Amerika. Ik vind dit een bijzonder fijne plant, de bladeren zijn oranje-geel en door zijn aparte kleur is het een mooie contrast plant.
Hij doet zowel op een wat vochtige plaats alswel op een vrijwel droge plaats.

En dan het Kaaps viooltje (Sain Paulia) uit Oost-Afrika. Ze houden van een vochtige warme atmosfeer en veel licht. Voorzicht zijn met het water geven; niet teveel en niet over de bladeren gieten. Bij mij hebben ze het altijd goed gedaan. Als ze te groot worden kun je ze voorzichtig scheuren. Je hebt ze tegenwoordig in bijna alle kleuren, maar je moet ze niet te zwaar bemesten want anders bloeien ze niet.

Een mooie contrastrijke plant is de Synyonum (white-butterfly). Met zijn bijna witte bladeren steekt hij mooi af als je hem voor een donkere achtergrond zet. De bladeren zijn lang gesteeld en kunnen zo'n 12 cm lang worden eindigend in een punt. De bladeren zijn ongeveer 6 cm breed. Bij mij staan ze laag in de bak, want ze hebben vrij veel water nodig en een vochtige lucht.

Een goede plant voor de achterwand is de Scindapsus. Je hebt er verschillende kweekvormen in met lichtgele en groene stippen, met groene bladeren en witte strepen en stippen. Je moet deze plant wel goed in de gaten houden, want hij kan enorm hard groeien. Het blad is wat groot, dus eigenlijk alleen geschikt voor een groot terrarium. Ik heb deze plant ook op de achterwand gehad en deze trok zich van de warmte boven in de bak niets aan en groeide er lustig op los. Ik hem er maar weer uitgehaald, want hij groeide gewoon te snel. Het bleek een echte woekerplant en nu staat hij weer in de huiskamer.
Een leuk hangplantje is de Ceropegia woodii uit Zuid Afrika (Natal) dat het ook goed in het terrarium doet. Dit had ik niet verwacht.
Het lantaarnplantje is een half-succulent en heeft volgens de boeken weinig water nodig, maar hij past zich enorm aan. Bij mij groeit hij van bijna bovenin tot in het moerasgedeelte beneden en trekt zich niets van het vocht aan. Het is eigenlijk één van de beste terrariumplantjes die ik ben tegengekomen.

Tot zover wat plantjes die het in mijn terrarium goed naar hun zin hebben, er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar daarover een andere keer.

Terug


Home * Contactavond * Bestuur * Contributie

Aanmelden * Aqua-nieuws